Google+ Followers

Tuesday, 30 December 2014

MINGGU KE 35 KEHAMILAN

Hari nie dh kangdungan daya dh 35 minggu 1 hari, semalam g check up perut Alhamdulilah anak ibu kt dlm perut nie sihat..makin aktif plak dh hujung2 nie.. Xsabar nk jumpe ibu yer, ibu pn same jugak. Hari nie kt klinik kne ambik darah sbb HB rendah smp 10.1 minggu ke 32, apelg kne marahla ngn Doctor ,so Doc suruh beli ubat TABLET IBERET FOLC kt famasi harge Rm 30.00 .. ubat nie mmg mujarap bru mkn bape mggu hari nie cek darah Alhamdulilah HB daya dh 11.8... seronok nyela , untuk anak ibu ibu snggup klua duit ckit janji anak ibu sihat..tp yg xbest nye bile mkn ubat nie berat daya naik banyak plak kali nie sampai 2.8kg naik... Doc pesan mkn nasi 1 kali je sehari, ok daya akan cube ,sebab dh biase mkan nasi kn... almaklumla daya nie kn mmg jenis masak kt rumah.. en abg pn mmg makan kt uma jer... 

ha... niela dia ubat nye...

ok bagi yg nk taw perkembangan baby dlam 35 minggu jom kite layan ,

anda sekarang 2.4kg dan panjangnya ialah lebih kurang 45sm dari kepala ke jari kaki. Anda mungkin dapat melihat siku, kaki atau kepalanya menonjol dari perut anda apabila dia mengeliat dan bergeliang-geliut. Tidak lama lagi, apabila dinding uterus dan abdomen anda meregang sampai menjadi nipis dan membenarkan lebih banyak cahaya masuk, bayi anda akan mula mengaturkan aktiviti-aktiviti hariannya secara berkitaran. 

Minggu ini si manja kecil sudah menunjukkan kuku-kuku jari dan mempunyai sepasang buah pinggang yang terbentuk sempurna. Heparnya sudah boleh memproses beberapa keluaran buangan. 

Cecair amnion semakin mengurang dan bayi lebih memenuhi ruang dalam uterus, yang telahpun berkembang seribu ganda saiz asalnya. Anda mungkin telah menambahkan berat badan anda antara 11kg ke 13.6kg, dan penambahan ini sampai memuncak pada minggu ini. Pusat anda pun sudah menjadi besar dan terbonjol keluar. 

Anda mungkin terasa agak sesak nafas sebab bahagian atas uterus anda telah naik dan mencecah tulang rusuk anda. Cuba ambil posisi merangkak atas tangan dan lutut jika mahu menarik nafas dalam. Walaupun tekanan ke atas pundi kencing anda menyebabkan anda kerap ke bilik air, jangan kurangkan minum air - bayi anda memerlukan banyak cecair. Tapi adalah baik jika anda mengurangkan minuman berjenis diuretik seperti teh dan kopi, sebab ia akan membuat anda kencing dengan lebih kerap. 

Masih belum mendapat nama bayi? Cuba rujuk nama-nama bayi kami untuk mendapatkan idea-idea baru. 

Doktor anda mungkin mahu berjumpa dengan anda setiap minggu sekarang sehingga anda melahirkan. 

  • Nota: Pakar-pakar menyatakan bahawa setiap bayi berkembang secara berlainan - walaupun semasa dalam kandungan. Laman-laman di bahagian ini bertujuan untuk memberi maklumat umum mengenai perkembangan fetus dalam rahim.




Saturday, 9 August 2014

HAMIL KALI KE DUA

Lame nye x update blog.... almaklumla skrg kan musim raye msti sibuk cikit kan...Nak2 lagi skrg ibu naqib dh berbadan 2....huhuhu .... no dh msk 14 minggu :) senyap2 jekan...sje xnk bgthu kt org...alhamdulilah bby n ibu dier shat ..pipi pn dh tembam ckit nie.. mase pregnant naqib dlu xbanyak kerenahnye, 2nd time nie plak mengidam nye mcam2,nsib baek cik abg layankan jer...yg pelik nye asyik nk mkn y pedas2 je.. kalau bende2 yg manis comfirm muntah mp ke mlm...Bab pingang jangan ckpla mmg hari2 sakit,rase macam nak tercabut dibuatnye... xpe anak ibu punya pasal ibu sanggup tahan janji anak ibu sihat..



ha ...... nie mak buyong...huhuhu...dh nmpak perut :P




 niela ank ibu , muhammad naqib name nye... skrg naqib dh 3 tahun .. cakap pn dh kalah org besar ... 

 
sampai d sini sje celoteh ibu naqib nie.. bye bye
buah hati pengarang jantun kami...semperna hari raye nie kami sekeluarga ingin menucapkan selama hari raye maaf zahir batin kepada yang mengenali kami yer.... ;)

Wednesday, 7 May 2014

RENEW ROADTAX & INSURANCE

PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN:
URUSAN PUSPAKOM
1) TUKAR ENJIN
2) TUKARNAMA B5 & B7
3) LKM TAMAT TEMPOH LEBIH SETAHUN
4) DLL
URUSAN JPJ
1) TUKARNAMA DLM GERAN (KERETA/MOTO)
2) BATAL HAKMILIK
3) DLL
INSURAN
1) RENEW ROADTAX
2) INSURAN 1st PARTY ATAU 3rd PARTY
CALL/SMS/WHATSAPP
HIDAYAH 0149963549

Sunday, 4 May 2014

'GiveAway CASH RM50 by Cik Ayue'


Salam ('',)

(Klik banner di atas untuk join)

facebook link :
twitter id :
instagram id : 


Jom ramai-ramai meriahkan GA Cik Ayue!! 



Friday, 11 April 2014

Giveaway Simple-Simple by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all.
Jemput Join ya.


Klik Banner untuk Join

Senarai Hadiah

R Series Luxury Set from Cosway x2
Novel Pilihan Sendiri x5
R Series Hand & Body Lotion x3
Bawal Plain + Cute Brooch x3
Top-up RM5 x5

Due Date : 21 April 2014

Mini GA I Love Monopod By Emas Putih

As-Salam


Hadiah :
1 x Monopod bernilai RM45
15 x Button Badge Limited Edition by Emas Putih
10 x Bookmark Limited Edition by Emas Putih

Mini GA ini Seminggu Sahaja !! Syarat simpler giler!!
Nak join sila tekan banner di atas :)

Thursday, 10 April 2014

"1st Giveaway by Puan Husna"

http://newhusnayusof.blogspot.com/2014/03/1st-giveaway-by-puan-husna.html
http://3.bp.blogspot.com/-3tlC9FRy4tM/UyfwfCtziLI/AAAAAAAABDM/GTYNXWsMjWc/s1600/collage_20140318142006773_20140318142839140.jpg
hello readers, haaaaaa,
setelah beberapa hari mencari idea nk bg hadiah untuk buat giveaway dan setelah berbincang dengan mr.H dan bersetuju untuk melancarkan " GIVEAWAY by PUAN HUSNA" tepuk tangan sikit..

ok tujuan lancarnya giveaway ini adalah untuk berkenalan dengan lebih ramai blogger dialam maya ini, untuk kita dpt bertukar pendapat dan mengeratkan silaturahim eemm ewaaahhh.. sedih plk tibe2 hehehe 

ini adalah 1st Giveaway yang aku buat, and berharap u alls sudilah join beramai2 yer.. 
Antara hadiahnya adalah.
Female : Shawl/Top-up@Cash/ Accessory / Brooch 
Male    : Topup@Cash/T-shirt/Accessory

cadangan saya adalah 'kalau dapat follow kat facebook ok jugak kan'

Wednesday, 9 April 2014

'Mini Topup Giveaway by Aniss Anissa' :)


'Big Giveaway by Sarah's Story'

بسم الله الرحمن الرحيم


tekan banner untuk join!

11 Mac 2014 - 12 April 2014
( tarikh mungkin akan berubah )

Syarat sangat senang dan tak banyak sebab kali ni Sarah tak amik sponsor.
Hadiah semua Sarah sponsor sendiri.

Pembahagian Hadiah 

Top Referral :
( seorang )
| Sehelai Glitter Shawl | Sehelai Bawal Plain | Felt Craft x1 |

Cabutan Bertuah :
( 12 orang )
| Polka Dots Shawl x2 | Ziq-Zaqs Shawl x2 | Bawal Plain x2 | 
| Colour Tones Shawl x2 | Felt Craft x4 |
Publish URL entry blog korang di ruangan komen SEKALI sahaja.